Pameran

Word menggunakan dua kes

Feb 11, 2019 Tinggalkan pesanan

Word menggunakan dua kes

Kami adalah syarikat percetakan besar di Shenzhen China. Kami menawarkan semua penerbitan buku, percetakan buku hardcover, percetakan buku papercover, buku nota hardcover, percetakan buku sprial, percetakan buku pelana pelana, percetakan buku kecil, kotak pembungkusan, kalendar, semua jenis PVC, risalah produk, nota, buku kanak-kanak, pelekat, semua jenis produk percetakan warna khas, kad permainan dan lain-lain.

Untuk maklumat lanjut sila lawati

http://www.joyful-printing.com. ENG sahaja

http://www.joyful-printing.net

http://www.joyful-printing.org

e-mel: info@joyful-printing.net


1. Pengindeksan direktori

Apabila peranti tidak mempunyai keupayaan untuk mengindeks, terdapat masalah dengannya. Pada masa ini, kita boleh menggunakan fungsi jenis Word 2000 untuk menyelesaikan indeks orkestrasi indeks (Nota: Word 2000 mempunyai fungsi pengindeksan profesional, tetapi saya sendiri berfikir bahawa fungsi penyortiran adalah yang paling mudah). Operasi khusus adalah seperti berikut:


1 Buat fail DOC baru dalam Word dan masukkan teks yang hendak disusun.

2 Seret tetikus untuk memilih teks yang ingin disusun;

3 Klik menu [Jadual] → [Susun] → pilih kotak dialog [Sort Text] → pilih → pilihan kata kunci utama → jenis pilihan Sekiranya anda perlu mengisih huruf dalam saiz, anda boleh memilih Selesai dalam kotak dialog Pilihan> → ;

4 Klik menu [File] → klik tetikus [File] → [Simpan As] → masukkan nama fail, simpan jenis .

5 Pindahkan fail yang disimpan ke sistem penaip buku Pengasas Universiti Peking dan tambahkan bahasa huruf setebal BD yang sesuai.


2. Input Pinyin Cina


Untuk menyesuaikan diri dengan keperluan komputer untuk memproses maklumat watak Cina, pada tahun 1981 China mengeluarkan "Set aksara watak Cina dan Set asas bagi pertukaran maklumat" (GB2312-80). Watak dan kod yang dikodkan oleh piawaian ini dipanggil kod standard kebangsaan, juga dikenali sebagai kod pertukaran standard kebangsaan.


Set aksara standard kebangsaan BG2312 terdiri daripada tiga bahagian. Bahagian pertama adalah 682 huruf, Rusia, dan Pinyin Cina; bahagian kedua adalah watak umum Cina yang pertama, sejumlah 3755, yang diatur dalam bahasa Cina Pinyin; bahagian ketiga adalah kata umum peringkat kedua, sejumlah 3008, kerana kurang biasa digunakan, oleh itu diatur oleh radikal.


Disebabkan keterbatasan papan kekunci komputer, GB2312-80 meletakkan abjad Latin, nama samaran kad nama palsu Rusia, Jepun, abjad Yunani, pinyin Cina dan pelbagai simbol di bahagian pertama menjadi papan kekunci lembut (juga dikenali sebagai papan kekunci dinamik), iaitu , yang dipanggil Keyboard lembut digunakan untuk memasukkan aksara bukan Cina, yang rumit untuk beralih balik ke dalam Edisi Pengasas Buku, terutamanya input aksara Cina Pinyin Cina yang besar. Di sini kita boleh menggunakan Word 2000 yang digabungkan dengan Kaedah Input 3.0 Microsoft Pinyin untuk mudah menyelesaikan input (Nota: Word XP atau ke atas mempunyai kaedah input Microsoft Pinyin 3.0 sendiri, pemasangan kaedah input tidak dijelaskan di sini). Kaedah masukan adalah seperti berikut:


1 Buat fail DOC baru dalam Word dan masukkan teks yang perlu fonetik;

2 Seret tetikus untuk memilih teks yang perlu fonetik;

3 Klik menu [Format] → [Layout Cina] → [Panduan Pinyin] → paparkan kotak dialog [Pinyin Guide]. Dalam , watak Cina yang anda ingin sebutkan akan muncul. Pinyin Cina watak Cina muncul dalam . Untuk perisian perkataan multi-nada, ia akan bijak dan diiktiraf secara automatik. Sekiranya terdapat transkripsi fonetik Cina yang salah, ia boleh diubah suai secara manual. Anda juga boleh membuat pilihan yang dikehendaki untuk , , , dll. → klik , kerja fonetik selesai;

4 Klik menu [File] → [Simpan As] → masukkan nama fail, simpan jenis sebagai , tetapi jika terdapat fenomena yang tidak dapat disimpan (versi di bawah Word 2000) jenis kedua boleh digunakan. Kaedah disimpan seperti berikut:


(1) Kurangkan tetingkap tata letak Word;

(2) Klik dua kali butang tetikus kiri untuk membuka [My Computer] → buka salah satu daripada direktori hard disk → klik butang kanan tetikus di ruang kosong di direktori → [Baru] → [Dokumen Teks] (iaitu fail TXT ) → Klik dua kali ikon teks untuk membuka Fail → meminimumkan tetingkap fail;

(3) Panggil tetingkap kerja Word, seret tetikus untuk memilih aksara Cina Pinyin dan Cina → klik tetikus [Edit] → [Salin] → Minimalkan tetingkap Word → memanggil dokumen teks yang baru dibuat → klik mouse [Edit] → [ Tampal] → Tetikus Klik menu [Fail] → [Simpan], kerja selesai;

(4) Pindahkan fail yang disimpan ke sistem penataan dan tambah bahasa huruf jenis BD yang sesuai.


Operasi di atas boleh menggunakan gabungan kekunci pintasan papan kekunci untuk meningkatkan kecekapan kerja, dan tidak akan diterangkan secara terperinci di sini, dan semua orang dapat memahaminya dalam operasi sebenar.

Hantar pertanyaan